Motorfiets

7 winterstalling tips voor jouw motor

De meeste motorrijders rijden gemiddeld weinig kilometers per jaar. Vooral in de winter kom je maar weinig motoren tegen op de weg. Zodra de temperatuur omhoog gaat, komen de motoren weer uit de stalling.

In de periode dat jouw motor met name stil staat, wil je deze natuurlijk wel in goede staat bewaren. Daar is de winterstalling voor: een veilige en overdekte plek waar jouw motor kan staan wanneer je deze niet gebruikt.

We leggen graag uit welke mogelijkheden je hebt voor het stallen van je motor en waar je rekening mee dient te houden voordat je er tijdens de winterperiode tijdelijk afscheid van neemt.

1. Kies een veilige en overdekte winterstalling voor jouw motor

Een motor die overdekt staat is altijd beter beschermd dan een motor die 24/7 buiten staat. Daarom doe je er goed aan om jouw motor in een overdekte winterstalling te plaatsen. Dit houdt jouw waardevolle motor in goede conditie en houdt hem veilig van inbrekers en vandalen.

2. Vul de tank van jouw motor volledig

Het klinkt tegenstrijdig, maar het is voor veel motoren aan te raden om de tank volledig te vullen. Op deze manier voorkom je dat er roestvorming ontstaat aan de binnenkant van de tank. Het is iets waar je misschien niet snel bij stilstaat, maar het draagt wel bij aan een langere levensduur van je motor.

3. Maak je motor grondig schoon

Als je motor gedurende langere tijd in de stalling gaat, kan vuil zich eraan gaan hechten. Maak hem daarom grondig schoon van tevoren. Dit houdt je motor in optimale staat, ook als hij tijdens de gure maanden stilstaat.

4. Gebruik een motorhoes voor binnen

Het zal je misschien verbazen, maar ook als je motor binnen staat, is het verstandig om een motorhoes te gebruiken. Met een ventilerende hoes houd je stof buiten en blijft je motor in goede staat.

5. Zet je accu aan de lader

De accu van je motor vergt onderhoud. Hij houdt er niet van om voor langere tijd niet in gebruik te zijn. Een li-on accu functioneert het best wanneer hij regelmatig opgeladen en ontladen wordt. Door een accu langdurig op te slaan, zorg je ervoor dat hij minder goed presteert wanneer je hem weer nodig hebt.

Het beste voor je accu is om deze binnen aan de druppellader te hangen. Dit zorgt ervoor dat je accu telkens een klein beetje laadt en ontlaadt, waardoor hij nauwelijks capaciteit verliest.

6. Verhoog de bandenspanning

De banden van je motor zijn beter af als je de spanning verhoogt. Hiermee voorkom je dat na enkele maanden een deel van je band plat wordt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten wanneer je jouw motor in het voorjaar weer uit de stalling neemt.

7. Geef roest geen kans door metaal in te vetten

Een motor en roest gaan niet goed samen. Het vuil op metaal kun je goed verwijderen door de motor grondig schoon te maken, maar niet al het vuil is even makkelijk weg te krijgen. Op bijvoorbeeld je ketting is het vrijwel onmogelijk om ieder stukje vuil weg te krijgen. Door deze onderdelen in te vetten voorkom je dat roest een kans krijgt.

De juiste plek vinden voor het stallen van jouw motor?

Wil je jouw motor deze winter veilig stallen, maar weet je niet zo goed waar je het beste terecht kunt? Dan helpen wij je graag bij het vinden van de juiste winterstalling voor jouw motor.

Bij UnitExpert vergelijken we alle aanbieders van ruimtes voor het stallen van jouw motor op basis van jouw voorkeuren. Zo kun je eenvoudig filteren op afstand en andere vereisten voor je ideale winterstalling.

Maak direct gebruik van de keuzehulp via de onderstaande button en ontdek binnen enkele stappen de beste optie voor jou.

Maak gebruik van de keuzehulp
© UnitExpert 2023