oldtimer stalling

Je oldtimer stallen, waar moet je op letten?

Niets is lekkerder dan op een mooie zonnige dag lekker te gaan toeren met je oldtimer, maar zodra de herfst en winter eraan komt is dit toch een stuk minder aantrekkelijk. Veel mensen gaan daarom hun oldtimer stallen, wat erg belangrijk is voor het behoud van de auto. Veel oldtimers vinden de winterse Nederlandse weersomstandigheden namelijk niet al te prettig, daarom is het verstandig om jouw oldtimer in een stalling te zetten.

Waarom je oldtimer stallen?

Voor veel mensen is een oldtimer niet alleen een auto, maar ook een investering, eentje die je in de best mogelijke staat wilt behouden. Hoewel er in Nederland bijna nooit sprake is van winters noodweer, zijn er nog steeds genoeg factoren die je oldtimer kunnen beschadigen. Naast de gevaren die voor iedereen gelden op de weg, zoals natte, gladde bladeren, ijzel en gladheid, zijn er ook nog problemen die specifiek toepasselijk op oldtimers zijn. Zo hebben oldtimers vaak geen (goede) airconditioning, waardoor de ramen constant beslaan en het erg gevaarlijk is om de weg op te gaan. Ook is er bij koud weer de mogelijkheid dat de auto problemen heeft met starten of dat bijvoorbeeld de handremmen bevriezen, de huidige auto’s zijn daar een stuk minder gevoelig voor. Een ander groot probleem is strooizout. Wanneer strooizout op de lak en andere onderdelen van je auto komt, kan dit veel schade aanrichten aan je oldtimer. Genoeg redenen waarom je oldtimer stallen belangrijk is!

Waar moet je rekening mee houden bij het stallen van je oldtimer?

Vul de tank en wissel de olie van je oldtimer

Voordat je de oldtimer gaat stallen is het belangrijk dat je de tank vult met goede kwaliteit benzine, samen met wat brandstof stabilisator, dit voorkomt dat de benzine gaat veranderen van samenstelling. Hierna is het belangrijk een paar kilometer te rijden, zodat de stabilisator zich goed mengt. Vul vervolgens de benzine weer helemaal aan, ruimte in de tank kan er namelijk voor zorgen dat er vocht in komt, wat kan leiden tot roest. Naast nieuwe brandstof is verse olie ook erg belangrijk, omdat oude olie kan zorgen voor roest binnen de motor wanneer je langdurig je oldtimer stalt.

Maak je oldtimer zo goed mogelijk schoon

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is erg belangrijk om je oldtimer goed schoon te maken voordat jouw oldtimer de stalling in gaat. Stof en viezigheid kan er namelijk voor zorgen dat er krasjes op de lak van je auto komen. Viezigheid op de bekleding van de auto kan juist weer zorgen voor ongedierte.

Pomp de banden op en zet je oldtimer op kriks

Het vervangen van je banden is erg prijzig, dus is het cruciaal om deze goed te onderhouden, ook als je oldtimer gestald staat. Allereerst moet je de banden maximaal oppompen, maar wel volgens de aanbevolen druk. Vervolgens is het verstandig om de auto op kriks te zetten. Dit zorgt ervoor dat de banden niet onder hoge druk staan, maar verlicht ook de druk op de ophanging van de auto en voorkomt vlakke plekken op je banden.

Check de accu van je oldtimer en vul alle vloeistoffen bij

Als je van plan bent je oldtimer voor lange tijd te stallen en niet te gebruiken, is het verstandig om de accu uit de auto te halen en goed schoon te maken. Vervolgens kan je de accu het beste opslaan in een ruimte waar het klimaat zo stabiel mogelijk is. Hiernaast is het belangrijk dat je alle vloeistoffen bijvult, denk dan bijvoorbeeld aan de remvloeistof en antivries.

Kies de juiste stalling voor je oldtimer

Het kiezen van de juiste opslaglocatie voor het stallen van je oldtimer is misschien wel het belangrijkste van alles. Ideaal voor een oldtimer is een opslagruimte die schoon, donker en droog is. Qua temperatuur is ideaal rond de vijftien graden, in ieder geval niet richting het vriespunt. Ook moet de luchtvochtigheid niet te hoog zijn, rond de veertig procent is prima. Hiernaast is natuurlijk ook belangrijk dat de stalling goed beveiligd is tegen brand en diefstal. UnitExpert vergelijkt alle stallingen voor je oldtimer in de omgeving en maakt een overzicht met de best mogelijke opties op basis van reviews en onze eigen professionele beoordeling.

 

© UnitExpert 2023