Inboedel inpakken voor opslag

Inboedel opslag

Zit je midden in een verhuizing, een verbouwing of ga je voor langere tijd naar het buitenland en heb je een plek nodig om je inboedel op te slaan? Er zijn veel aanbieders waar je terecht kunt met jouw huisraad. Dus hoe vind je de juiste bestemming voor jouw spullen?

Inboedel opslag is een ideale oplossing voor tijdelijk of langdurig ruimtegebrek. Er zijn veel verschillende soorten van externe opslag voor de spullen in jouw huis. De mogelijkheden, kosten, huurtermijnen en beschikbare voorzieningen, zoals veiligheid, verschillen per aanbieder.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, zijn wij er om je verder te helpen. Bij UnitExpert heb je overzicht op de aanbieders in jouw buurt en vergelijk je geschikte locaties met elkaar op basis van jouw voorkeuren. Onze Keuzehulp helpt je om binnen enkele stappen de ideale opslag te vinden.

Gebruik de keuzehulp

Verschillende soorten inboedel opslag

Er zijn verschillende soorten opslag waar je jouw inboedel tijdelijk in kunt opbergen:

Opslag bij verhuisbedrijven

Verhuisbedrijven bieden je soms de mogelijkheid je inboedel tijdelijk bij hen op te slaan, mits je ook de verhuizing daar uitbesteedt. Omdat de kosten van opslag worden verrekend met de totale verhuiskosten, heb je geen overzicht op de exacte prijs.

Opslag op privéterrein

Er zijn veel loodsen en schuren waar je jouw inboedel kunt opslaan. Vaak is dit bij een boer op het erf of op terrein van een particulier. Dit zijn geen officiële aanbieders, dus zorg voor een schriftelijke overeenkomst over de huurtermijn, de kosten en zaken als veiligheid en eventueel toegang tot de opslag.

Opslag in containers

Containers zijn een geschikte vorm van opslag voor je inboedel. Voor extra gemak zijn er aanbieders die met mobiele opslag werken. Hierbij wordt een container bij jou aan huis afgeleverd, zodat je hem eenvoudig kan vullen, waarna jouw spullen weer worden opgehaald en opgeslagen. Het is ook mogelijk een container op locatie te vullen, met self storage aanbieders.

De containers worden gestapeld om de ruimte optimaal te benutten. Het is daardoor wel minder makkelijk om bij jouw spullen te komen, omdat je moet wachten tot de container van de stapel is gehaald.

Opslag in garageboxen

Garageboxen zijn opslagunits die op een afgesloten park liggen en apart van elkaar af te sluiten zijn. De beschikbare ruimtes zijn vaak beter beveiligd en bieden meer voorzieningen dan bij andere vormen van inboedel opslag. Wel zijn de locaties vaak net buiten woongebieden gevestigd, waardoor je net iets verder moet reizen om bij je opslag te komen.

De kosten van inboedel opslag

De tarieven voor het huren van inboedel opslag variëren sterk. Hoeveel je betaalt, hangt vooral af van de grootte van de ruimte die je nodig hebt. Dit wordt uitgedrukt in een prijs per vierkante meter (m²) of per kubieke meter (m³).

Ook de locatie, de aanwezige veiligheidsmaatregelen, de huurperiode en extra voorzieningen zoals elektriciteit spelen een belangrijke rol bij de kosten voor opslag. Daarnaast zitten er vaak eenmalige kosten (bijvoorbeeld administratiekosten) aan de huur en soms extra terugkerende kosten, zoals servicekosten voor het onderhoud van het park en beveiliging.

Bekijk van tevoren goed hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw inboedel, zodat je niet meer betaalt dan nodig. De locatie, voorwaarden en kwaliteit van de faciliteiten per aanbieder zie je bij ons duidelijk terug. Je weet dus in één oogopslag of een inboedelopslagbedrijf aan jouw eisen voldoet.

Tijdelijke of langdurige inboedel opslag

Hoe lang heb je de opslag voor jouw inboedel precies nodig? Je kan namelijk kiezen voor tijdelijke opslag, voor bijvoorbeeld een verbouwing, maar ook voor langdurige opslag, zoals wanneer je voor meer dan een jaar naar het buitenland gaat.

Huren voor de korte termijn

Voor kortstondige opslag kan je het best een aanbieder zoeken die met flexibele huurcontracten werkt. Bij sommige aanbieders is het zelfs mogelijk om voor slechts een week opslagruimte te huren. Vaak is het wel zo dat aanbieders van korte huurcontracten minder garanties kunnen bieden op het gebied van veiligheid.

Huren voor de lange termijn

Inboedel opslag huren kan ook voor de lange termijn. Aanbieders met een minimale huurtermijn van een jaar of twee jaar kunnen je meer zekerheid bieden voor langdurige huur met vaak voordelige maandelijkse tarieven. Bovendien is er bij deze aanbieders dikwijls meer gedaan op het gebied van veiligheid en voorzieningen.

Opslag kopen

Mogelijk geef je er de voorkeur aan om een deel van je inboedel permanent elders op te slaan, bijvoorbeeld bij gebrek aan opbergruimte in huis of voor je seizoensartikelen. Het kopen van opslag voor je inboedel wordt dan interessant. Dit is bij een groot aantal aanbieders mogelijk. Vaak kan je de ruimte eenvoudig verhuren of verkopen als je hem niet meer nodig hebt, vanwege de stijgende vraag naar opslagruimte.

Waar moet je op letten bij het zoeken naar opslag voor je inboedel?

Elke aanbieder van inboedel opslag heeft zijn eigen voorwaarden en werkwijze, dus let goed op dat een locatie goed aansluit jouw voorkeuren.

Veiligheid

We hebben allemaal wel spullen in ons huis die van waarde zijn, of dat nu financiële of sentimentele waarde is. Daarom wil je zeker weten dat jouw inboedel veilig staat opgeslagen. Waar verschillende aanbieders zorgen voor goede veiligheidsmaatregelen en beveiligde opslagruimtes, is de veiligheid voor andere bedrijven minder belangrijk. Bedenk dus hoe belangrijk veiligheid voor jou is.

Huurcontracten

Het fijne van huren is dat je voor iets betaalt zolang je het nodig hebt. Toch worden er veel verschillende huurcontracten en opzegtermijnen gehanteerd. Kijk goed welke huurvoorwaarden gelden bij jouw beoogde locatie om onaangename verrassingen te voorkomen.

Toegankelijkheid

In veel gevallen heb je jouw opgeslagen huisraad voorlopig niet nodig, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat je iets nodig hebt. Dan is het fijn als je gemakkelijk terecht kunt bij jouw spullen. Niet op iedere locatie is dit altijd mogelijk en ben je afhankelijk van vaste openingstijden. Kies daarom een aanbieder met 24/7 toegankelijkheid als je altijd bij je inboedel opslag wilt kunnen komen.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zijn de spullen in jouw huis verzekerd bij schade of diefstal. Maar hoe zit dat als ze niet in huis zijn opgeslagen? Bij veel verzekeraars wordt externe inboedel opslag gedekt, maar dit is niet altijd het geval. Dan is het verstandig om een aparte verzekering af te sluiten, omdat de aanbieder van de ruimte niet aansprakelijk is als er iets gebeurt. Kijk dus goed naar de details van jouw inboedelverzekering voor je waardevolle spullen opslaat.

Vind de ideale opslag voor jouw inboedel met UnitExpert

Op de site van UnitExpert vind je het grootste overzicht van aanbieders van opslagruimte in Nederland. Door voor- en nadelen van locaties met elkaar te vergelijken op basis van jouw voorkeuren kom je gauw te weten waar jouw spullen het best af zijn. Laat je eenvoudig op weg helpen door de Keuzehulp en vind de beste opslag voor je inboedel.

Gebruik de keuzehulp
© UnitExpert 2023