Belleger met laptop

Een garagebox kopen om te verhuren

Een garagebox kopen is niet alleen een ideale oplossing bij een gebrek aan ruimte voor opslag of stalling, maar het is ook een interessante en stabiele investering.

Door een garagebox te kopen en vervolgens te verhuren voorzie je jezelf van een stabiele inkomstenbron. Het is een goed alternatief voor sparen en biedt gunstige toekomstperspectieven, vanwege de groeiende vraag en het lage instapbedrag vergeleken met ander vastgoed.

Geïnteresseerd in een garagebox als belegging? Bij UnitExpert vind je een breed overzicht van aanbieders van units. Met onze Keuzehulp maak je snel en eenvoudig je keuze op basis van jouw budget en eisen. Probeer het nu of lees eerst verder voor meer informatie.

Gebruik de keuzehulp

Waarom een garagebox kopen en verhuren?

Je hebt door de jaren een vermogen opgebouwd, maar wat kan je er het best mee doen? Sparen was lang een voor de hand liggende keuze, veilig en stabiel. Tegenwoordig valt er echter weinig rendement meer uit te halen.

Zo betaal je al belasting over je spaargeld (in box 3) boven € 50.000,- zonder partner of € 100.000,- met partner. Maar daarbovenop hanteren veel banken, waaronder ABN-AMRO, ING en Rabobank, een negatieve spaarrente. Sparen is daarmee dus geen inkomstenbron maar een kostenpost.

Het alternatief voor sparen

Aangezien sparen niet langer aantrekkelijk is, is het verstandig om naar andere oplossingen te kijken. Een interessant alternatief is beleggen, in het bijzonder beleggen in vastgoed.

Misschien denk je bij beleggen al snel aan het handelen in aandelen, maar dit is voor veel mensen een stap te ver, hoog rendement tegen een hoog risico. Vastgoed daarentegen biedt een stabiel rendement voor de lange termijn. Bedenk daarom vooraf goed of je een investering wilt doen voor de korte of lange termijn.

Een garagebox maakt beleggen toegankelijk

Het nadeel van vastgoedbeleggingen zijn de hoge investeringen die ermee gepaard gaan. Woningen, appartementen of kantoorruimte kopen is daardoor voor veel mensen geen optie. Garageboxen zijn met hun relatief lage aankoop- en onderhoudskosten wel aantrekkelijk voor beleggers met een lager instapbudget. Vanaf slechts tienduizend euro koop je al een garagebox, waarna je deze vaak snel kunt verhuren.

Inspelen op de groeiende vraag naar garageboxen

De vraag naar garageboxen is hoog en de verwachting is dat die de komende jaren alleen maar zal groeien. Dat is het gevolg van het gebrek aan opslagruimte in Nederland door de verstedelijking en het feit dat deze ruimte vaak niet in bestemmingsplannen wordt opgenomen. Daarnaast zijn er wel vaak aanbieders van garageboxen in de buurt van woonwijken. Een externe opslag in de vorm van een garagebox is dus voor veel mensen de oplossing.

Dit is gunstig als je een garagebox wilt verhuren. De kans is namelijk groot dat je snel een geschikte huurder vindt voor jouw box. Anders dan een woning kan de overdracht vaak snel worden afgehandeld. Daarnaast kan de vraag op de lange termijn zorgen voor een waardestijging van garageboxen, wat de huurprijzen – en daarmee jouw vaste inkomsten – zal opdrijven.

Wat kost een garagebox en wat brengt het op?

Prijzen voor garageboxen beginnen rond 10.000 euro en kunnen tot ver boven de 100.000 euro uitstijgen. De kosten hangen van de locatie, de oppervlakte van de unit en de faciliteiten die een aanbieder biedt.

Opbrengsten van een belegging in een garagebox

Het verwachte bruto rendement voor het kopen en verhuren van een garagebox ligt tussen de 5 en 10 procent. Dat betekent dat de maandelijkse huur grofweg dat percentage van de aankoopsom bedraagt. Verwacht dus niet je investering op korte termijn te verzilveren, maar verwacht wel een stabiele inkomstenbron waar je lang profijt van zult hebben.

Natuurlijk kan je besluiten jouw garagebox weer te verkopen. Hier kan je ook aanzienlijke winst mee behalen, afhankelijk van de waardestijging van de units.

Overige kosten als eigenaar van een garagebox

Behalve het aankoopbedrag zijn er vaste kosten waar jij als eigenaar van de garagebox voor verantwoordelijk bent:

  • Kosten voor het vinden van een huurder (aan de aanbieder van de box of een derde partij), tenzij je dit zelf doet.
  • Huuradministratie (tenzij je besluit dit zelf te doen).
  • Maandelijkse servicekosten voor het onderhoud van de box. Deze kosten kan je doorbelasten aan de huurder.
  • Eenmalige toetredingskosten VVE en maandelijkse VVE-bijdrage, voor onderhoud aan het park.
  • Jaarlijkse WOZ-belasting.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Garagebox?

Behalve de voordelen en kosten die het investeren in een garagebox met zich meebrengt, zijn er enkele factoren waar je je vooraf van bewust moet zijn om onaangename verrassingen te voorkomen:

Verwacht geen winst op korte termijn

Een garagebox is een belegging voor de lange termijn. Je rendement is doorgaans stabiel, maar zal tegelijkertijd niet snel boven de 10 procent uitkomen. Houd er dus rekening mee dat je pas na jaren kan gaan profiteren van dit rendement, tenzij je de box met winst weet te verkopen.

Ook garageboxen zijn niet volledig crisisbestendige investering

De grote vraag naar garageboxen geeft beleggers een grote mate van zekerheid dat hun investering rendeert. Toch kan een crisis altijd negatieve gevolgen hebben voor de waarde en het rendement van vastgoed. Wel zijn garageboxen minder gevoelig voor sterke waardedalingen dan bijvoorbeeld de woningmarkt.

Zoek een aanbieder van garageboxen die aansluit bij jouw eisenpakket

Garageboxen zijn in trek en daarom zijn er steeds meer parken waar deze units worden aangeboden. Houd er echter rekening mee dat niet alle aanbieders prioriteit geven aan zaken als veiligheid, voorzieningen en onderhoud via een VVE. Kijk dus voor je koopt goed met wie je zaken doet en of die aanbieder aansluit bij jouw ambities als investeerder. Bij UnitExpert vergelijk je aanbieders eenvoudig op beoordelingen en zaken als veiligheid.

Een garagebox kopen als belegging via UnitExpert

Ben je overtuigd van het rendement en de toegankelijkheid van het kopen en verhuren van een garagebox? Dan is het zaak een goede en betrouwbare aanbieder te vinden. Die vind je via UnitExpert.

Bij ons heb je het grootste overzicht van aanbieders van opslagunits, die je kunt filteren en vergelijken op basis van jouw persoonlijke wensen. Start nu eenvoudig onze Keuzehulp. Binnen 3 minuten vind je de beste aanbieder voor jouw investering.

Gebruik de keuzehulp

 

© UnitExpert 2023